Сирни заговезни напомня: Важно е да се прощава
Сирни заговезни напомня: Важно е да се прощава / снимка, jw.org

Българската православна църква почита празника Неделя Сиропустна, наричан още Сирни заговезни. Той се отбелязва седем седмици преди Възкресение Христово, което тази година е на 1 май. След него, от понеделник, започва Великият пост. Последният ден преди Великия пост е "неделя на всеопрощението".
Основата на празника са думите на Христос: "Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви."
Прошката е силно застъпена в книгите от Новия Завет в Библията. Исус Христос е разпънат на кръста и е пролял кръвта си за да измие с нея греховете на всички хора и чрез нея те да получат опрощение, бъдат спасени, да възстановят връзката си с Бога и да имат вечен живот.
За важността на прошката се споменава и в основната молитва: "... И прости ни дълговете, както и ние прощаваме на нашите длъжници". В писанията се споменава, че преди Исус да изцели парализирани или слепи, първо им прощава греховете.
На този ден, всеки човек иска прошка от другите, за да може да влезе в поста, който е време за очистване, размисъл, усъвършенстване и примирение със събратята. Прошката се приема като много съществена част от отношенията между човека и Бога. "Не съдете, за да не бъдете съдени, защото с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери", казва още Господ. В Библията се споменава за голямата важност на прошката и връзката й с любовта, с думите на Христос: "Защото това е основата на Закона и пророците - да се обичате един друг, както ви е възлюбил вашият Отец". Като символ на грижата и прошката сам Исус измива краката на своите ученици преди да бъде разпънат на кръста. Пример за смирение, грижа, любов и прошка.
На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки - свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините.
Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за великденския пост, който трае 49 дни. Прошката е благословение за тези, които я дават.