„Шведска маса” се напи във вагон-ресторанта на пътническия влак „Пакистан-Бургас”
„Шведска маса” се напи във вагон-ресторанта на пътническия влак „Пакистан-Бургас” / Гинка Попова
„Шведска маса” се напи във вагон-ресторанта на пътническия влак „Пакистан-Бургас”
77730
„Шведска маса” се напи във вагон-ресторанта на пътническия влак „Пакистан-Бургас”
  • „Шведска маса” се напи във вагон-ресторанта на пътническия влак „Пакистан-Бургас”

И отпочна се последният седмоднев на месеца първи от годината втора, в която квартетът Му герберски, реформаторски, патриотен и абевейски властта взе.

Но на агората нямаше Го всемилостивият гербератор Ленторезец I Копник и други там явяваха се и слова човекообъркващи думаха.

Тъй показаха се болярите Росий Петроний и ЛюбоДил  и заклеймиха своя любим доскорошен вожд Николо Бареций. Думи тежки за него казаха и нарекоха младия евробезцензор  по начини лошави, а той от изгнанието си далечно брюкселско рече им пак „Три субсидии няма да са се раздали и вие три пъти от мен ще се отречете” и ето, субисидите раздадоха се и те отрекоха се от Николо Бареций и сам оставиха го.

В Разнородното събрание излезе пред патрициите опозиций златопръстен НедоВолен Сидерий и златен среден пръст заканително размаха им и рече им, че мобилизация тайна правела се за война срещу Синовете на Великата руска мечка, а патрициите смееха му се и дразнеха го, а той попържаше ги и заклеймяваше ги.

Пък великият болярин Петър Моск нарече племената депесейски и вождът им Местаний Златоустий „тумор” и закани се като тумор да изреже ги от тялото държавно, за което те проклятия екзактни изпратиха му и закани за вот недоверен.

Но ето че на агората сред човеците яви се великият болярин икономий Божий от рода на Лукариите. И рече им икономий Божий Лукар, че голям железен път ще строи от Пакистан та чак до страната с големина на длан човешка, но не мина се ден и друго рече им, че стоки от западналия Източен Китай, дето с Пакистан граничел, щяли да идват до страната с големина на длан човешка. А човеците чудеха се как тъй Източен Китай с Пакистан граничи, ама никой не им каза.

А в деня на страшния съд чу се, че съдиите страшни вече нямало хич даже да съдят на бойкоцветаня Му по едни дела стари и невинен го нарекоха и го пуснаха по живо по здраво да ходи се и на болярина Цветан Цвък радост изпълни сърцето му.

Но не спеше зло под камък и стигна се до петия ден от седмоднева и черни облаци запъплиха по небесната твърд, крава излая, кон изкукурига, петел изцвили, а котка от свиня бозаеше и след тия знамения страшни и поличби объркани, започна предаването „Шведска маса”, вредом рев, вой и скърцание със зъби настанаха, а родът человечески беше предаден на гибел телесна и погибление духовно.

Тогава две радиоизчадия с имена Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон слова гнусни избълваха и настъпи денят на страшния радио съд.

В първите секунди на предаването позвъни извънредният и пълномощен посланик на предаването на мъгливия Черноград. Той като един истински резидент от разузнаването докладва в централното студио, че в Черноград хората се отопляват на дърва, но превозът на дървата бил по-скъп от самите дръвца за огрев, заради което някои лигльовци в селото имали климатици.

След това рапортува, че ще му се ражда конче през месец април, но скри подробности за бременността на кобилата. После докладът прекъсна.

Последва буйна веселба с швейцарската йодлерин, демек изпълнителка на йодлери Мелани. Двамата водещи ахкаха и охкаха несретно по обема на белите и дробове.

Незнайно защо беше радиоизпусната и румънска пачанга от Дамяни, а след това арменското „Джуджалар” като поздрав за рожденика Рафи Бохосян.

Разбира се, дойде и времето за рубриката колосални простотии, в която беше отделено заслужено внимание на министъра на икономиката Божидар Лукарски и неговите покъртителни географски познания

„... някаква инвестиция на държавно ниво, пакистанска, в смисъл, в тенденция Пакистан да бъде междинно ниво между Източен Китай, който в момента се развива като сериозна промишлена зона, занемарена в последните десетилетия. В момента китайското правителство прави големи и успешни опити да индустриализира Източен Китай и Пакистан се вижда в ролята на държава, която може да транспонира тази продукция към ЕС и вижда България като основна стъпка за тази своя дейност и в частност проявяват интерес към Бургас”... и т.н

Максимовсон и Калудовсон така и не проумяха как Пакистан граничи с Източен Китай и оплакаха със сълзи занемарените и изостанали Хонконг и Шанхай, и всички други икономически зони в Източен Китай. След това дълго разсъждаваха как ще се построи жп линията Пакистан–България, която министърът също анонсира като проект.

 

Започна и основната тема, в която беше отправено питане „Коя гледка е по ужасна – пиян мъж или пияна жена?” и още „Кой пие повече, мъжете или жените?”

Отношение по темата взе слушател, който призова жените да пият повече, за да се изравняли с мъжете. После обаче призова мъжете да пиели още повече, за да не се изравнят с жените.

Позвъни и Радо Ведрия, който  пожела да каже във връзка с българо-пакистанската теснолинейка, че авторът на идеята е пълен идиот. След това разказа как някаква пияна рускиня толкова силно желаела да се сноши с него, че когато й отказал, дамата строшила музикалната си уредба на две части и я хвърлила през прозореца.

Ники научно обясни, че мъжете имат ензим в черния дроб, който разгражда алкохола, а жените нямат, затова се напивали. Накрая поясни, че културното пиене е признак на добро възпитание. По този повод жадния Максимовсон, хилейки се обясни, че имал пропуски във възпитанието си. После иронизира клетникът Калудовсон, че пиел малко.

Последва радиоизпускане на кавър версия на песента от филма Титаник, изпята от Селин Дион, представена обаче от формацията „Пияни руснаци”.

Заради това позвъни слушател, който рецитира стихове за Дед Мороз  но с непочтителни думи.

Позвъни и футболният президент Ейбогов, който еййй, Богу надълго и нашироко говори за проблемите с лиценза на своя отбор, заемащ шесто място в някакво слабо първенство. Човекът се оплака, че клубният стадион „Кабриолет Арена” все още не бил готов.

Бат Васко Арменеца поиска думата, за да обясни скритата символика на мъжкия празник 2 февруари. Причината да бъде избрана тази дата се криела в характерното и традиционно признание, което всяка умна жена прави на своя мъж „Ти си ми вторият”.

След това зададе една шарада и попита какво се крие в нея. Той помоли водещите да напишат няколко думи, като поставят главна буква в началото на всяка: „Постоянната Употреба на Тютюн, Кафе и Алкохол Води до Кръвно, Удар и Рак”. Те написаха.

Накрая отново се чу словото на Божидар Лукарски за Източен Китай и всичко свърши