/ АПИ
Продължава транспортирането на конструктивните елементи за временното метално съоръжение, което ще бъде изградено при Царево. По него ще преминават превозните средства до 12 тона от разрушения мост на пътя Царево – Варвара. Всички елементи ще бъдат доставени до утре - 8 септември, и ще започнат монтажните работи. Това съобщават от АПИ.
 

апи мост царево
АПИ

Предвид големият габарит и тегло безопасното движение на транспортната техниката се извършва по-бавно. Работата на терен се изпълнява от специализирана техника с 41-тонен багер и 100-тонен кран, с които трябва да се демонтира компрометираният мост.
 

апи мост царево
АПИ

До изграждането на временното съоръжение трафикът е насочен по обходен маршрут. Превозните средства до 12 т от Царево в посока Ахтопол преминават по третокласния път III-9901 Китен – Царево, подминава се входът за Царево и на следващата отбивка се завива наляво покрай електроразпределителната станция и пожарната. След това се преминава през квартал „Мандрата“ до ул. „Нестинарка“, през квартал „Василико“, къмпинг „Нестинарка“ до кръстовището за село Бродилово и от третокласния път III-9901 до Ахтопол и обратно.

Движението по пътя Царево – Малко Търново след с. Изгрев е ограничено в една лента по съоръжението за МПС до 3,5 т. То също е компрометирано от обилните валежи. В момента се правят огледи и се описват щетите. По съоръжението над р. Караагач между Китен и Царево е въведена временна организация на движение в една лента за МПС до 12 т, поради необходимостта от стабилизиране на преходна плоча преди моста.

Агенция „Пътна инфраструктура“ и пътноподдържащата фирма предприе спешни мерки за почистване на пътищата в района на Царево от свлечените камъни, земна маса и дървета, като към района на бедствието е насочена допълнителна техника и екипи. Продължава обследването и описването на щетите на участъците и съоръженията, които за засегнати от обилните валежи.

"Моста между Царево и Варвара, това е мост, който минава над сухо дере, но очевидно става въпрос за зона с огромна водосбор, което е довело до вълна, която тръгва от Странджа и при едно нормално сухо дере се получава такава вълна, че мостът подава. Подава негово долно строене, в резултат, на което пропадат плочата. Към мостът единствено може да бъде разрушен. доставя се един метален понтонен мост, който да даде временно решение. До края на деня трябва да пристигнат всичките му елементи. Мостът на река Караагач също е с подадени основни и там също да се предприемат действия да бъде стабилизиран".

Министър Андрей Цеков също така предупреди, че е застрашено зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. Обмисля се процедура на възлагане, ако я допусне Агенцията по обществени поръчки, посочи той:

"В момента както прекратяването, така и новите процедури, се обжалват. Нямаме възможност да осъществяваме текуща поддръжка по сключените договори. Затова търсим различно решение, което да даде възможност дори чрез договаряне без предварително обявление, с покана към няколко изпълнители до момента, до който не бъдат възложени поръчките. Дали в момента е застрашено зимното поддържане? Да, факт е. Има три области, в които няма никакъв ресурс. Намираме се в капан".