/ БГНЕС/ЕЛЕНА ТАНЕВА
Мълчалив протест беше организиран преди днешното разпоредително заседание за убийството на 11-годишната Никол Йончева. Момичето беше убито в асансьор в комплекс "Меден рудник" през миналата година. Демонстрацията събра около 30 души - близки на семейството на момичето.

15-годишният Иван, обвинен в убийството на 11-годишната Никол е вменяем

Те настояха за максимална присъда за обвинения в убийството - 15-годишният Иван Иванов. Той беше доведен с белезници и под засилена охрана в съдебната палата. На влизане в сградата Иван беше замерван с яйца. Първото заседание по делото се проведе при закрити врата, а следващото е насрочено за 6 и 7 юни. 

Бащата на Иван в съда: Всичко е лъжа, пред мен каза, че е невинен

Днес стана ясно, че Иванов не признава вината си. Съдебният състав не прие нито едно от исканията на защитата му – за изменение на мярката му за неотклонение, повторна психиатрична експертиза и изготвянето на нова медицинска такава.

Мими Ставрева
netinfo

Делото срещу него ще се гледа по общия ред на 6 юни. Максималната присъда, която той може да получи е до 10 години лишаване от свобода, в случай че бъде признат за виновен. 

„Това за мен е абсолютно умишлено, хладнокръвно и жестоко... Той може да излезе след 2-3-5 години. Каква е гаранцията, че този човек няма да се срещне пак с нечие друго дете и няма да се случи отново това?!”, обърна се към журналистите Таня Естило, приятелка на семейството.

„Щом можеш да убиваш, значи трябва да те съдят като пълнолетен!”, категорична е Мими Ставрева, майка на Никол.