лекарства аптека  мъж
лекарства аптека мъж / iStock/Getty Images
5 000 опаковки MoriVir за нуждите на лечебните заведения у нас ще бъдат произведени от "Чайкафарма" до края на април, съобщиха от компанията. Нови 20 000 опаковки от препарата трябва да бъдат налични през май, като ще се използват за последващо болнично лечение.

Плановете са производството да бъде регулярно, което обаче зависи пряко от доставките на необходимите субстанции, което, предвид ситуацията, е изключително затруднено в световен мащаб. В този случай, отчитат от „Чайкафарма“ процедурата по регистрация на MoriVir и GraVir, които са най-широко използваните медикаменти срещу COVID-19, може да бъде ускорена от Изпълнителната агенция по лекарствата и здравното министерство.

Едва след приключване на процедурата, тези лекарствени продукти могат да бъдат разпространени в аптечната мрежа у нас. Отпускането им ще става само срещу рецепта. Първите доставки ще бъдат направени в болниците, в които са настанени за лечение пациенти с коронавирус.

До този момент chloroquine u hydroxychloroquine, които се съдържат в споменатите медикаменти, са показали положителен резултат при хора с COVID-19.