Проверка в Слънчев бряг по нареждане на главния прокурор
Проверка в Слънчев бряг по нареждане на главния прокурор / Веселин Максимов

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка за законност на събираните такси на територията на Слънчев бряг. Тя се отнасяла за реда на надзора за законност на дейностите, извършвани на територията на комплекса.

Предметът на проверката обхваща законност на събираните плащания под формата на такси, суми по договори, суми за ползване, наемни цени и др. от страна на "Слънчев бряг" АД и на Община Несебър, за времето на активния летен сезон през тази година.

Извършената ревизия е установила основания за предприемане на действия от страна на прокуратурата по отношение на четири решения на Съвета на директорите на „Слънчев бряг"АД. Решенията са издадени от некомпетентен орган - Съвета на директорите на курорта, а не от Община Несебър.

Затова Окръжна прокуратура-Бургас ги е протестирала пред Административен съд - Бургас и е поискала обявяването им за нищожни. Те засягат промяна на статута на пътищата, собственост на „Слънчев бряг" АД, общите условия за ползването на инфраструктурата на комплекса и правилата за движение по неотворените за обществено ползване пътища, както и две решения за определяне на цените на предоставяне на права и услуги в комплекса.