/ Веселин Максимов
Милен Николов за ремонта
96667
Милен Николов за ремонта
  • Милен Николов за ремонта
Природонаучният музей на улица „Константин Фотинов“ 30 отвори врати днес. Посещенията в него до края на работния ден в 17.00 часа са безплатни. Ремонтните дейности в него през изминалата година и няколко месеца бяха по проект „Красива България“.

100 000 лева дойдоха от него и 150 000 даде Община Бургас. Заради факта, че къщата на д-р Куцодимитрос е исторически паметник, се наложи саниране отвътре, което доведе до цялостно пренареждане на витрините.

Една от изненадите е нова витрина, която още от вратата привлича погледа на посетителите. В нея са разположени 3D експонати в реален размер на четирите вида бозайници, които се срещат в Черно море - афала, муткур, черноморски делфин и тюлен.
 

Природонаучният музей посреща с нови 3D експонати
Снимка: Веселин Максимов

Диорама в приземния етаж показва нагледно как се образуват и нарастват минералите и кристалите под земята. Тя е изградена с калцитни друзи, които са намирани през годините в затворените вече Бургаски медни мини.

Фасадата на сградата и всички декоративни елементи по нея са възстановени и пребоядисани. Извършена е цялостна подмяна на покрива, дренаж за защита на сградата от подпочвени води, подменена е цялостната ел. инсталация и старото осветление с енергоспестяващо.

Изградена е нова пожароизвестителна инсталация за максимално предпазване на културните ценности, съхранявани във фондовете на музея. На външните стени е поставена топлоизолация, сменена е дограмата.
 
Чуйте в звуковия файл директора на Регионалния музей Милен Николов: