Природолюбители ползват земеделски земи за екотуризъм
Природолюбители ползват земеделски земи за екотуризъм / netinfo

Проверките в разгара на летния сезон на територията на къмпинг Арапя ще бъдат извършвани от общински служители и представители от собствениците на имоти в къмпинга.
Това решение беше взето по време на среща между кмета на Царево Георги Лапчев и собственици на земи, хотели и бунгала в Арапя.
По време на срещата стана ясно, че голяма част от собствениците не плащат данъци към общината, тъй като терените им са със статут на земеделска земя. С годините се е превърнало като масова практика незаконното къмпингуване, поставянето на каравани, микробуси и палатки върху земеделски земи, без каквито и да е санитарни и хигиенни условия. Незаконно поставените каравани обаче са опасни и нанасят щети върху околната среда. Всяко лято се генерират тонове отпадъци. Тъй като самите собственици не плащат таксите за сметоизвозване и сметосъбиране, община Царево не може да отдели допълнителни средства за тях.
Проблем за собствениците, е че институциите не им разрешават да се разпореждат с имотите си. Много от тях не могат да променят предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди и допускане на изработване на подробен устройствен план за имота. Община Царево е изработила план за улична регулация, който обаче е обжалван в съда от самите собственици с аргумента, че се взима твърде голяма част от имотите им.