Преброиха 7000 бели щъркела над Бургас
Преброиха 7000 бели щъркела над Бургас / bspb.org

Огромно ято бели щъркели е преминало над Бургас. Птиците са били около 70000 и са преброени  с  помощта на оптична техника от участниците в природозащитна бригада „Атанасовско езеро 2010”. Тя се провежда на територията на поддържан резерват „Атанасовско езеро” от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). В следващите няколко дни над града се очаква да преминат още повече от тези познати на всички ни птици.

В минали години най-голяма е била числеността на прелитащите на юг щъркели точно в края на август и малко по-късно към 10 септември. Виещите се ята  могат да бъдат наблюдавани от гражданите и гостите на Бургас дори и с просто око.

В момента природозащитниците наблюдават от резервата есенната миграция по прелетната магистрала Виа Понтика. Всяка година над Бургаските езера се събират над 200 000 бели щъркела. Използват района за почивка и хранене  преди дългия им прелетен път на юг. Освен огромните ята от бели щъркели младите орнитолози са наблюдавали и много грабливи птици.  Над Бургас са преминали екземпляри от редките защитени в страната ни орел рибар, осояд и белоопашат мишелов.