По-солена глоба за замърсител на водите в Бургаско
По-солена глоба за замърсител на водите в Бургаско / netinfo
Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас ще увеличи размера на текущите месечни санкции за “Винекс Славянци” АД за замърсяване на водите от 370 на 1167 лева, съобщиха от пресцентъра на иснпекцията. При контролни измервания през септември експертите са констатирали превишения на индивидуалните емисионни ограничения в отпадъчните води, зауствани от цеховете на дружеството в град Сунгурларе и в селата Славянци и Лозарево.

И в трите цеха на предприятието се извършва преработка на грозде и производство на вина и високоалкохолни напитки. Анализът на водните проби показва неколкократно превишение на нормите за показатели нитратен азот, нитритен азот, химическа потребност от кислород и биологична потребност от кислород.

Отпадъчните води от цеховете в Сунгурларе и Славянци се заустват в дерета, вливащи се в река Мочурица. Водите на цех Лозарево се заустват в язовир Петковец. Предишната санкция от 370 лева месечно беше наложена на дружеството през януари тази година заради неспазване на емисионните ограничения по три показатели.