/ netinfo
След успешната кампания по събиране на капачки с кауза, момичетата от клуб "България за младите" стартира нова инициатива
Голямото сърце на Бургас зарази цяла България
100428
Голямото сърце на Бургас зарази цяла България
  • Голямото сърце на Бургас зарази цяла България
Една благородна кауза, 10 тона капачки, 8 500 лева, хиляди добри хора и над 35 "Големи сърца". Това е равносметката година след старта на кампанията на момичетата от клуб "България за младите" към ГЕРБ Бургас. С тази инициатива Бургас беше пионер в страната. 

Тя стартира, точно на рождения ден на Дарик радио - 21 януари и също като медията успя като цунами да залее цялата страна. Към 25 януари "Големи сърца" вече са монтирани дори в Пирдоп. 

Това обобщиха в ефира на Дарик, двигателите на кампанията - Таня Анестиева и Радовеста Стюърт. На 28 януари, от 11.00 часа на "Тройката" в Бургас ще се състои празник на рециклирането. Организаторите канят всички хора с големи сърца, които искат да се включат с празни пластмасови бутилки, които ще бъдат събрани и извозени. Обещават дори и награда, макар и символична, за най-активните.   

Голямото сърце на Средец - за нова линейка

"За една година кампанията ни стана от регионална национална. Вече над 35 града на страната имат монтирани Сърца, в които да събират пластмасовите капачки. Решихме кампанията в Бургас да  за събиране на средства за реанимобил за новородени за МБАЛ-Бургас.

Освен в града ни, по инициатива на кметовете на общините Созопол, Айтос, Малко Търново, Царево в "Големите сърца", които монтираха в общинските се центрове също ще събират средства за отделението по Неонатология.

В други градове пък като Камено и Средец, със събраните капачки ще се набират пари за линейки", каза Радовеста Стюърт. Тя допълни, че освен екологичния ефект, който предизвика кампанията е много важно, че за тези 12 месеца гражданите са се обединили около обща кауза и са показали, че наистина имат сърце за другите. 


Кампания "Голямото сърце на Стара Загора" събира капачки за кувьози


"Когато си купуваме минерална вода, ние плащаме и бутилката й. Тези стотинки, които остават от празната пластмасова опаковка, вместо да ги изхвърлим и да замърсим природата, винаги е по-добре да ги дадем за благотворителност. Хубаво е хората да знаят, че по този начин наистина помагат. Помагат на природата, помагат и на обществото, каза Таня Анестиева. 


Голямото сърце на Бургас стана на една година


И двете са много доволни от факта, че упоритият им труд е дал плодове и по тази причина кампанията не само ще продължи, но и ще се надгражда. "Сега искам да изградим конструкции и за металните кенчета.

Но така или иначе кампанията Голямото сърце няма спре. Продължаваме да събираме капачки. Могат да с предават и други пластмасови изделия като опаковки за лекарства от същия материал, капачки от шампоан, препарати, дори дръжки на четки за зъби", сподели още Таня. Радовеста допълни, че всички изделия с код на материала 1,2,3,4 и 5 са рециклируеми и се изкупуват. Изделия с код върху тях 7 не могат да се използват отново.

Успоредно с набирането на капачки, момичетата и момчета от "България за младите" са реализирали и друга кампания за закупуван на специална апаратура за Социален център в Бургас.  

За това какво още може да се събира, рециклира, къде и как да с помогне и кои са общините, в които хората са най-активни, чуйте в звуковия файл от Радовеста Стюърт и Таня Анестиева: