Огнената стихия е овладяна, но нищо не е сигурно
Огнената стихия е овладяна, но нищо не е сигурно / netinfo

Пожарникари и доброволци всеки момент трябва да се влючат с техника и подръчни средства в гасенето на пожара, който обхвана територия от 10 хиляди дка, от които 4000 дка горски фонд в района на Несебър и Поморие.

Огънят в района на селата Гюльовца, Горица и Козичено е овладян и периметърът му е стеснен. Работата на хеликоптерите продължава и в момента, след презареждането им с гориво.
Същевременно се използва и наземна техника и жива сила осигурени от пожарните служби, горските стопанства и засегнатите общините.
За всички участващи в гасеното на огъня, общините Поморие и Несебър са осигурили храна и вода, които се раздават с подкрепата на доброволци от БЧК.
Все още има огнища, но няма нов засегнат фронт, съобщи за Дарик зам. областният управител на Бургас - Атанас Терзиев.
„Ако бъдат обхавани нови територии положението ще стане по-сериозно, тъй като ще бъдат обхаванати още по-труднодостъпни територии", обясни Терзиев.
Той изрази надежда до 18.00 часа огнеборци и доброволци да се справят със стихията. Ако това стане бедственото положение в двете морски общини ще бъде отменено.
„Това е природа и никой не може да каже със сигурност дали ще успеем да се справим", каза още шефът на кризисния щаб.
Според кмета на Поморие Иван Алексиев все още е рано да се мисли за възстановяване от последиците на огнената стихия. Общината има спечелен проект за залесяване на стойност 260 хиляди лева. „Вероятно за справяне с щетите от пожара ще се търсят европари", каза още Алексиев.