Нестинарски игри и прожекция на Стъпки в огъня в Българи
Нестинарски игри и прожекция на Стъпки в огъня в Българи / netinfo

Кметът на Царево инж. Георги Лапчев, зам.кметът инж. Станислав Добрев и кметският наместник на с.Българи Недка Лапчева, прерязаха лентата на напълно обновения, по европейски проект, посетителски информационен център в Българи.
Проектът „Пътят на нестинарството" е по Програмата за развитие на селските райони на стойност 317 138 хил.лв. и се финансира на 100% от Държавен фонд Земеделие.
При откриването на самия посетителски център бяха представени гостуващата изложба на РИМ - Бургас "Нестинарството - българската магия с огнена жарава", книгата „По дирите на нестинарството от Маджура до Юнеско" и ексклузивни кадри от първия 3D документален филм в България - „Стъпки в огъня - 3D".
И тази година традиционните нестинарски игри в чест на „Св. св. Константин и Елена" привлякоха вниманието на стотици хора, любопитни да наблюдават на живо редкия обичай в с. Българи, Община Царево. Празненствата от години се организират в нощта на 3 срещу 4 юни, когато по стар стил е денят на светиите. Българи остана единственото нестинарско село в страната.