Млади таланти на перото на среща с председателя на Апелативен съд – Бургас
Млади таланти на перото на среща с председателя на Апелативен съд – Бургас / netinfo
Млади репортери от школата по журналистика към Младежкия културен център, ръководени от известния журналист Мария Кехайова бяха на посещение в Апелативен съд – Бургас. Малките журналисти от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ бяха приети от председателя на съда – съдия Деница Вълкова, която отговори на всички отправени въпроси, след което им показа една от съдебните зали на институцията.

Млади таланти на перото на среща с председателя на Апелативен съд  Бургас
netinfo


Шестокласниците искаха да знаят повече за това как се става съдия, трудно ли се взимат справедливи решения, как се наказват разпространителите на наркотици и дали за всяко престъпление, наказанието е лишаване от свобода.
Съдия Вълкова обясни на малките журналисти, че за съдията е особено важно да е отговорен и честен. Да решава делата си само като се опира на закона и на своето вътрешно убеждение. Разказа им за приключило съдебно дело, в което главни герои са били младежи, пласьори на наркотици и последвалите наказания за тях. Председателят на съда посъветва учениците да бъдат любознателни и мотивирани и да изберат професия, която ще обичат и ще упражняват с удоволствие.
Бъдещите репортери влязоха в една от свободните съдебните зали, запознаха се с местата на участниците в съдебното производство и със символите, олицетворяващи властта на закона – съдийската тога и съдебното чукче.