Заболеваемостта от COVID-19 в България в последните седмици е намаляла с 47,5 на сто в сравнение с предходен период. Това сочат последните цифри на Европейския център за контрол на заболяванията, каза пред журналисти в Бургас министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

Той посочи, че към момента най-сериозен е проблемът с персонала в медицинските заведения, който да се грижи за хората с коронавирус. Помолен да коментира ситуацията в Дулово, където има масови оставки на медицински сестри, министърът каза, че това е недопустимо, защото са полагали клетва.

Аз като лекар никога не съм си избирал пациенти, заяви министърът. 

Масова оставка на медици в болницата в Дулово (ВИДЕО)

Проф. Ангелов обясни, че основната заплата на сестрите в УМБАЛ-Бургас е 800 лева. Според това в кое отделение работят, получават допълнителни материални стимули. Така, според проф. Ангелов, заплатите им са над 1000 лева. През август щели да дойдат допълнителни средства за болницата, които ще са насочени единствено за стимулиране на персонала.

Запитан за заплатите в ЦСМП, проф. Ангелов обясни, че за там не се предвижда увеличаване на заплатите с 30%.

Целта на посещението в Бургас на министъра е той на място да се запознае с дейността на държавния здравен контрол и със създадената от болниците в областта организация за работа в условията на COVID-19.

Той информира, че към момента на територията на Бургаска област 94 души са с положителни проби, като от тях десет са в лечебни заведения. Шестима са настанени в УМБАЛ-Бургас, четирима са в Белодробната болница в града.

Министърът посочи, че в Бургас има много добра координация между всички структури за борба с коронавируса. В Бургас общо за целия период на заразата са отчетени 396 положителни проби.