Малко бодилче се роди преди два дни при африканските бодливи свинчета в зоопарка в Бургас. Това съобщиха от зоологическата градина.

Бодливи свинчета се нарича семейство бозайници от разред Гризачи. Тялото на тези дребни гризачи е покрито с тъмнокафява или черна козина и с къси остри бодли или шипове. Някои от тях растат на снопове, а други са израснали отделно. Те служат само и единствено за предпазване от враговете. Само задната част е покрита с бодли, а предната с четина или груба козина. Свинчетата си обръщат бодлите към хищника, когато са уплашени от него. При допир те бързо настръхват и убождат кожата на неприятеля, затова повечето хора не се доближават до тях. За разлика от възрастните – малките бодливи свинчета нямат бодли, а мека козинка и на допир са меки като плюшена играчка. След броени седмици те вече са с остри бодли и стават опасни.

Зоопарк Бургас

Бодливите свинчета са много по-големи от морските свинчета, повечето достигат до 83 см дължина, и от 13 до 27 кг тегло. Могат да живеят до около 21 години, но повечето достигат 18 години.

Зоопарк Бургас

Зоопарк Бургас работи всеки ден от 08:00 до 19:00 часа.

Зоопарк Бургас


 
Зоопарк Бургас