малки магистрати
малки магистрати / netinfo
Ученици от втори клас на ОУ “П.Р.Славейков“ показаха завидни правни знания и умения по време на симулативен граждански процес, който се проведе в Апелативен съд – Бургас. В събитието участваха 32-ма второкласници от „а“ и „б“ паралелки на  училището, разпределени в ролите на съдебeн състав, спорещи страни, адвокати, съдебна охрана, секретар.

Децата пресъздадоха съдебно заседание по случая „Открадната къщичка“. Петчленен съдебен състав разгледа исковата молба на Зайчето за присъждане на обезщетение за неимуществени и имуществени вреди, причинени от неправомерното поведение на Лисицата, която го заплашила и изгонила от къщичката му.
Тезите на спорещите животни защитаваха общо 10 адвокати. Бяха разпитани девет свидетели и беше приета експертиза за състоянието на къщичката на Зайчето.

Съдебният състав демонстрира отговорно отношение и след кратко съвещание отсъди съобразно закона и вътрешното си  убеждение. Съдът уважи исковата молба на Зайчето и осъди ответника  да плати обезщетения за нанесените му вреди. Председателят на Апелативен съд – Бургас съдия Деница Вълкова поздрави детския съд за взетото мъдро решение, раздаде специални грамоти на участниците и им пожела весело и щастливо лято.

Симулативният процес е част от образователната кампания “Ден на отворените врати“ на Апелативен съд – Бургас, която тази година  включва две основни събития – посещение на ученици от 10 клас на ПГРЕ „Г.С. Раковски“на 19.04.2018 г. и разиграване на съдебно дело с участието на малчугани от втори клас на ОУ „П.Р Славейков“ на 31.05.2018 г.