Коронавирус
Коронавирус / iStock/Getty Images
Университетската болница в Бургас е в пълна готовност да приема пациенти, заразени с коронавируса, лечебното заведение разполага с достатъчно специалисти, които да се справят с проблема, а екипите в Инфекциозното отделение са оборудвани със специални облекла и тестове за наличието на вируса. Това обяви днес пред журналисти изпълнителният директор на УМБАЛ – Бургас Бойко Миразчийски.
„Важно е да се се знае, че още няма заболял на територията на България. В Бургас нашата болница е определена за тази, която при евентуален случай трябва да изолира потенциален пациент и да изпрати проби от вируса. От вчера всъщност в София вече разполагат с проби от самия вирус, което означава, че у нас вече може да се диагноситицира новата зараза“,поясни той.
 
Изолаторът в отделението разполага с 3 стаи, в които могат да бъдат настанени 6 души. При неоходимост обаче от болницата са заявили готовност да отделят целия етаж от болницата.  И допълни:  Пациентите трябва да се идентифицират още на границата и след това да се насочат към определени болници, каквато е и УМБАЛ-Бургас. Те трябва да бъдат транспортирани със специален автомобил и след това да бъдат настанени в инфекциозното отделение. Там ще им бъдат взети проби и ако се докаже, че са носители на вируса, ще бъдат лекувани в Бургас. 

На този етап пробите ще се изпращат в София, където в рамките на няколко часа ще може да се установи дали те са положителни. 
В момента промени с контролно-пропусквателния режим в болницата са наложени само във връзка с грипната епидемия. Допълнителни мерки срещу коронавирус ще бъдат взети, само ако има такъв доказан случай в града. 
 
Във връзка с ограничението на разпространението на коронавируса вече са въведени и засилени проверки на екипажите на всички кораби, които идват на пристанищата в Бургас и Варна. Властите препоръчват да се избягват пътувания до Китай.

В момента се монтира и термокамера на летището в Бургас, която ще се намира в санитарната зона на аерогарата. От пресцентъра на летището обясниха, че докато камерата не работи, пътниците не се проверяват. Аеропортът работи в зимен режим и полети се изпълняват единствено от и за Москва, и Лондон.