Иван Алексиев
Иван Алексиев / netinfo

Поморие поставя символичен старт на летния сезон през тази година с началото Международния фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно есть“ – Поморие“, който ще бъде открит на 6 юни. В петнадесетото му юбилейно издание ще се включат индивидуални и хорови изпълнители от седем страни, обяви пред „Дарик“ кметът на Поморие Иван Алексиев.

„Имаме заявка за 800 участници. Отново ще посрещнем и чудотворната икона на Пресвета Богородица ”Достойно ест". Този фестивал се превърна в емблема за Поморие. Все повече участници се записват. През тези няколко дни Поморие отново ще се превърне в център на православието. Ще посрещне участници от 7 държави – Германия, Русия, Украйна, Полша, Македония, Сърбия и Молдова. Освен Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, който е патрон на фестивала, очакваме и н.в.п. Киприан Старозагорски, н.в.п. Антоний Западно и Средноевропейски и н.в.п. Митрополит Йеротей“, каза Алексиев.

По думите му, през тази година Поморие ще посрещне туристите с нов сувенирен пазар на метри от морето. Почти са приключили дейностите по изграждане на тържището.

„На 15 юни влиза забраната за строителството на територията на общината. Готови сме за летния сезон. Преди дни приключиха по сериозните ремонти на територията. Разговарях с представители на ВиК, които увериха, че са готови с работата си по авариралите водопроводи през студените месеци. Тежката техника започва да се извежда от Поморие. До края на седмицата всичко ще е приключило. Към момента продължаваме с косенето на тревните площи на територията на града и дезакаризацията. Не очакваме проблеми. Единственото ми притеснение е старта на Световното първенство по футбол на 14 юни, което ще се открие в Русия. Защото винаги, когато има голямо спортно събитие в Европа това се отразява на туризма. Надяваме се, че няма да има съществен спад на туристи, особено на руски туристи“, допълни Иван Алексиев.

Официалното откриване на летния сезон в Поморие ще бъде на 1 юни. Тогава ще бъдат пуснати и туристическите влакчета, уточни кметът на Поморие.