Йоана Железчева ще пее Норма
Йоана Железчева ще пее Норма / Държавна опера Бургас
Сопраното Йоана Железчева, на която този сезон са поверени голяма част от главните роли в продукциите на Държавна опера – Бургас, ще дебютира в „Норма“ на 17 август. Железчева ще се представи със състава на бургаската опера на тазгодишното издание на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ на сцената на Летния театър.

Постановката е на режисьора Дарина Главанакова, диригент е Иван Кожухаров. Бургаският спектакъл на „Норма“ е само два дни преди Йоана Железчева и компания да се появят със същата постановка на оперния фестивал „Сцена на вековете“ във Велико Търново, който Държавна опера – Бургас имаше честта да открие тази година.

Йоана Железчева е завършила музикалната академия "Панчо Владигеров" в класа на Христина Ангелакова. Играла е Чочосан от "Мадам Бътерфлай", Лиу от "Турандот", Манон Леско от едноименната опера на Пучини, Лейди Макбет от "Макбет" и много други роли в повече или по-малко известни произведения.

Освен дебюта си в "Норма" Йоана подготвя участието си през септември с "Аида" на фестивала "Дионисия" на гръцкия остров Корфу. Само преди месец тя партнира като Аида на един от десетте световни най-добри тенори Камен Чанев по време на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров".  

Операта „Норма“ е сред най-известните произведения на италианския композитор Винченцо Белини. Тя е известна с арията „Каста дива“. Самата творба се определя като критерий за красиво пеене „белканто“ и съчетание на лирика и трагедия. Той създава произведението си по творбата на Александър Суме „Норма, или Детеубийството“.