/ Haskovo.net
Миграцията на работна сила в Европа е полезна за сектора, смята проф. д-р Милен Балтов
Икономистът говори: Полша – номер едно по работещи в селското стопанство
99463
Икономистът говори: Полша – номер едно по работещи в селското стопанство
  • Икономистът говори: Полша – номер едно по работещи в селското стопанство
Полша се превръща в износител на работници за селското стопанство веднага след приемането на страната в Евросъюза. Много от поляците се втурват да към фермите в Швеция, Великобритания и Ирландия.

За този период Варшава успява да наложи позициите си и доходите в страната нарастват. През 2017 година се появяват и неочаквани за общността данни – броят на легално заетите в сектор „земеделие“ в Полша е 500 000 души. За сравнение през 2013 година броят им е бил малко под 200 000, обобщават данните от сп. „Икономист“.

проф. д-р Милен Балтов
Снимка: faktor.bg


„Тази година страната се явява номер едно по работещи легално селскостопански работници. В САЩ през 2013 година, квотата за легално работещи във фермите чужди работници е била 90 000, в момента е почти 200 000. Това е двойно по малко, отколкото Полша“, обясни проф. д-р Балтов.

Сезонна селскостопанска работа - ден до пладне

Халина е украинка, която в продължение на седем години работи като сезонен работник в Полша. Там тя получава от 3 до 4 пъти повече отколкото в Украйна, където работи като сервитьорка. „Това е на пръв поглед една обикновена история.

Необичайното в случая е, мащабът, в който това се случва. Вече споменахме, половин милион души работят в селското стопанство в Полша. И много от тях са украинци“, допълни Балтов. 

Цялото интервю, чуйте в прикачения файл: