/ ThinkStock/Getty Images
По 39 евро на ден и безплатна квартира предлагат испански работодатели на кандидатите за берачи на ягоди, в оферта, разпространена чрез Юрес мрежата на Агенцията по заетостта.
 
Работодателите от провинцията Уелва са обединени в кооператив и търсят общо 800 работници - жени, за работа на полето, която ще започне през февруари догодина.
 
Кандидатите за берачи в Испания трябва да бъдат на възраст от 25 до 40 години, физически здрави, без проблеми с кръвното налягане, без алергии, и да са свикнали с тежкия физически труд на полето.

Набират берачи на ягоди в Испания
 
Офертата включва 39-часова работна седмица, като часовете не са разпределени равномерно, а според необходимостта на предприятието. Всеки час отгоре, независимо дали е в почивен или работен ден, се счита за извънреден труд и се заплаща с 50 процента повече от редовната надница. А тя е 40 евро и 40 цента на ден, като след удръжките за работника остават 39 евро.
 
В края на месеца се удържа и сумата за социално осигуряване, дължима от работника за всеки изработен ден. Настаняването е в жилища на работодателя, за които хората ще заплащат само режийните разходи.
 
В периода между 15 февруари и 1 юни, при необходимост работодателят има право да изведе работниците си на полето и в неделя, ако се събират бързо развалящи се плодове като ягоди, малини, боровинки и къпини.
 
Подборът на кандидати ще стане чрез интервюта, които ще се проведат в началото на януари догодина, а очакваното заминаване на одобрените ще бъде през февруари и март. Трудовите договори се подписват на място в Испания и съдържат клауза за пробен период до 15 дни.
 
Разходите за път са за сметка на кандидата в първата посока, а връщането до България е за сметка на работодателя, ако работникът остане до края на кампанията и не напусне самоволно работа. Кандидатите могат да заявят своя интерес в бюрата по труда по местоживеене до 5 януари 2018 г.