Милен Балтов
Милен Балтов / netinfo
Визията за изследванията в Черно море и развитието на морския регион, която беше изработена в Бургас, обхваща периода до 2030 година. Това кореспондира и с плановете на Организацията на обединените нации /ООН/, която има стратегия за управление на световните океани и моретата за следващите 12 години. Това обяви пред „Дарик“ заместник-ректорът на Бургаски свободен университет проф. д-р Милен Балтов, който откри конференцията „Синя икономика и синьо развитие“. Събитието, на което висшето училище е домакин, е първото съпътстващо Европейския морски ден.

„За първи път този ден се проведе на Черно море. Това ни даде и възможност да отворим конференцията за синя икономика и синьо развитие за теми, свързани с изследванията на морска тема и най-вече икономическите изследвания. Буквално преди два дни приключи и работата на работната група за визия на изследванията и развитието в Черноморието. Можем да се похвалим, че като български представители, успяхме да наложим някои наши виждания, а именно това да бъде визия не само за аквакултурите, използването на ресурсите, но и за развитие на социалния капитал в Черно море. Или буквално казано, да могат отделните рибари или хора с предприемачески дух да бъдат достатъчно активни и през едни лесни схеми за получаване на макар и малко средства да минимизират риска при техните инвестиции, свързани с иновации по синята икономика“, коментира проф. Балтов, който също е бил част от работната група за изработената визия за развитие на Черноморския регион.

По думите му, работата продължава с изработването цялостен дневен ред, от който ще зависят и средствата по програмния период от 2021 година. За първи път има шанс в областта на финансирането на иновациите и на малките и средни предприятия в иновациите да има пакет за финансиране и за участниците от басейна на Черно море, посочи заместник-ректорът на БСУ.

„Изработихме само визия, която по наше настояване се нарича „Визията от Бургас за развитие на синята икономика“. В следващата година очакваме да бъде „открит и дявола“, който е в детайлите и от който  ще зависят и средствата за следващите години. Спряхме се на един дълъг период - до 2030 година. Визията на ООН за развитие на океани и морета също обхваща този период“, каза проф. Милен Балтов.

След Европейския морски ден, който беше официално открит в атриума на Бургаски свободен университет, висшето училище продължава усилената си подготовка за домакинството на нови, важни международни събития. През това лято там трябва да се проведе основната церемоня по награждаването на победителите от Световното състезание по математика, което ще се проведе в Бургас, а в средата на септември ще посрещне и големия европейски форум „Европейски градове“. “Ние си даваме сметка, че не трябва да се затваряме в науката, а трябва да бъдем част от събитията. Това е част от отговорността ни за развитието на Бургас и на Югоизточния регион. Особено щастливи сме, че тази седмица двама европейски комисари посетиха събития в нашия университет“, каза проф. Милен Балтов.