/ iStock/Getty Images
Административни санкции грозят собствениците на 177 прасета в Сливенско. Те не са спазили издадени от Областна дирекция по безопасност на храните (ОБДХ) предписания. Това съобщават от пресцентъра на Областната администрация, цитирани от „Фокус”.

Започва проверка за нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци в Сливенско

От там добавиха, че в 24 обекта от типа „заден двор“ в област Сливен все още се отглеждат такива. И уточниха, че стопаните могат доброволно да заколят животните си, за да усвоят месото им. Така ще бъде избегната принудителната евтаназия.

Свиневъди алармират за случаи на безразборно изхвърлени останки от домашни прасета

В случаите, когато се налага да се пристъпи към евтаназия, ще се проучат възможностите за използването на екарисаж за унищожаването на умъртвените животни. Ветеринарни специалисти предложиха да се възстановят т.нар. "трупни ями" в населените места, тъй като борбата със заболяването може да отнеме по-продължително време.

12-ти ден продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол

Към момента изградените селективни капани за улов на диви прасета са 32, като повечето от тях са в община Нова Загора. Броят им е недостатъчен, създаването на нови продължава.

Представители на ловните дружинки предложиха да им се даде възможност да използват част от внесените финансови отчисления за изграждането на селективни капани и за закупуване на дезинфектанти.

Протести и блокади на пътищата заради Африканската чума в Смолянско

Списъците на стопаните от 20-километровите зони, които доброволно са заколили домашните си прасета, са изготвени. Съществува обаче възможност те да бъдат допълнени. Въз основа на тези списъци ще бъдат изплатени обезщетенията за дезинфекция на обектите от типа „заден двор“, попадащи в зоните на разпространение на африканска чума.
ИА "Фокус"