/ Министерство на отбраната
Главна дирекция „Гранична полиция“ е домакин на международно морско учение под егидата на Frontex. Практическите действия са част от двудневен семинар в Бургас, на 21 юли беше теоритичната  му част, съобщиха от МВР.

В учението участват кораби и хеликоптер от Главна дирекция „Гранична полиция“, гранично-полицейски кораб от Румъния, технически средства от Агенцията по рибарство и аквакултури и Изпълнителната агенция „Морска администрация“.

Чуждестранните участници в „Бриз 2021“ са дали отлична оценка за учението

Учението е в рамките на провеждащата се в Черно море многоцелева оперативна дейност, организирана и координирана от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) за координирани действия, фокусирани върху превенцията, установяването и борбата с незаконната миграция, търсенето и спасяването по море, незаконните дейности по риболов, морско замърсяване и други трансгранични престъпления.

Целта на днешната практическа дейност е да се повиши оперативното сътрудничество между българските и румънските власти, междуинституционалното  сътрудничество с Агенцията по рибарство и аквакултури и Изпълнителна агенция „Морска администрация“, а на европейско ниво - засилване на сътрудничеството между трите агенции Frontex, EFCA (Европейска агенция по контрол на рибарството) и EMSA (Европейска агенция по морска сигурност), както и да се обменят най-добри практики между участниците в учението.

Учението също така е важен елемент от засилването на сътрудничеството с трети страни. В теоритичния семинар и в практическото учение участват представители на Албания, Грузия, Ливан и Украйна.