ЕVN: Нямаме нищо общо с инцидента в Бургас
ЕVN: Нямаме нищо общо с инцидента в Бургас / Дарик Бургас

Електропреносната компания EVN отговори на писмото на кмета на Бургас Димитър Николов относно случая с жената и бебето, които паднаха в асансьорна шахта в “Медицински център II”, в комплекс „Славейков”. Дружеството категорично подчертава, че неговата дейност няма нищо общо с инцидента и описва детайлно своята вчерашна дейност в района.

Според писмото, лечебното заведение се захранва с електроенергия от кабелна линия от подстанция в комплекс „Славейков“ и техническите данни показват, че вчера по съоръженията от мрежата, които водят до него, не е регистрирана авария или токов удар. На 16 юни качеството на подаваното напрежение към „Медицински център II” било в рамките на установените нормативи и критерии.

По линията до него е извършено оперативно едноминутно превключване от диспечерския център на дружеството за времето от 12:38 до 12:39 часа, с цел стандартно обезопасяване на системата при извършване на работа в трафопост. „Превключването е стандартна техническа дейност и няма отношение по нормалното функциониране на съоръжения, отговарящи на съответните норми и стандарти”, пише в писмото.

То завършва така: Това показва, че  подаваното напрежение към сградата на 16 юни няма как да бъде фактор върху поведението на асансьора, още повече, че както вече посочихме подаваното напрежение към сградата на центъра на същия ден е било в рамките на техническите стандарти като по мрежата не е имало авария или токов удар. Като оставаме отворени за допълнителни въпроси се надяваме, че сме внесли яснота по така създалата се ситуация.“