Costa neoRomantica откри круизния сезон в Бургас
Costa neoRomantica откри круизния сезон в Бургас / netinfo

Първият за 2016-та година круизен кораб акостира на Морска гара Бургас. „Costa neoRomantica" пропусна пристанищата в Турция, включително и мегаполиса Истанбул. Лайнерът извърши двудневен преход от дестинация Гръцки острови /Минос/ и пристигна директно в Бургас.

„Сезонът тази година не е силен като посещения, но е знаков не само за Бургас, но и за дестинация Черно море. След събитията в Истанбул тази година опастността да не влезе круизен кораб в Черно море беше голяма. Това е първият кораб, който пристига в Бургас и анулира посещения в турските пристанища. До всички пасажерски кораби, които са посещавали Бургас са спирали в Истанбул. За първи път „Costa neoRomantica" прави морски преход от Гърция до Бургас. Такава е програмата и на корабите на MSC Cruises, които ще имат посещения на Морска гара Бургас", каза изпълнителният директор на „Пристанище Бургас" ЕАД Диян Димов.

Той допълни, че тази година заради атентатите в Турция са анулирани 400 посещения на круизни кораби в пристанище Истанбул. За настоящия круизен сезон „Пристанище Бругас" АД има договорени осем посещения на пасажерски кораби на круизните оператори Costa Crociere и MSC Cruises. Маршрутите включват посещения на различни туристически дестинации в Средиземно и Черно море.

„Costa neoRomantica" доведе в Бургас над 1300 чужди туристи. Половината от тях са записали екскурзии до Несебър, Котел, Жеравна и етнографския музей в Оризаре. Останалите туристи ще имат възможност да разгледат Бургас или да направят морска разходка с кораба „Анастасия" до остров „Света Анасатасия". Корабът ще отплава от Бургас в 19.00 часа и ще отправи към следващото черноморско пристанище - Костанца.