Ценно дарение получи Археологически музей-Несебър

Kметът на Несебър Николай Димитров получи в дарение част от личните архиви на нашата знаменита съгражданка Жана Чимбулева. Дарителката Антоанета Радомирова, която е племенница на г-жа Чимбулева, изрази желание документите, касаещи професионалната дейността на прочутата и леля, да станат обществено достояние.

Започна изграждането на нов спортен комплекс в Несебър

Димитров предаде дарението на директора на Археологическия музей, Тодор Марваков. Така любимата рожба на Жана - музеят на Несебър попълни архивите си с нови данни за работата и откритията на цяло поколение музейни работници. Между документите има лични записки, стари фотоси и пейзажни снимки на града; Летописна книга, съдържаща данни за паметни събития и срещи със забележителни личности и други.

Жана Чимбулева е личност с огромен принос за съвременния Несебър. С упорство и последователност тя преследваше своята мечта - родният град да получи признание и място в листата с обекти - Световно културно наследство. Нейната амбиция и неуморен труд, ни вдъхновява, обединява и мотивира да продължаваме да работим за съхранение на хилядолетния Несебър!

Кметът на Несебър посрещна главнокомандващите на българската и гръцката флоти

Дарението, предадено на Археологическия музей несъмнено ще обогати архивите и ще даде ново виждане за времето и процесите, довели до приемане на Несебър в листата на ЮНЕСКО, и за изграждането и началните години от дейността на музея, съхраняващ безценни паметници на културата.

Кметът Николай Димитров изрази специална благодарност към г-жа Радомирова, защото жестът на семейството, което се разделя с предмети, с висока сантиментална стойност, ще допринесе за по-доброто разбиране на дейността на Жана Чимбулева, и ще издигне авторитета на музея и града.