Бургаските медии в защита на граничаря Михаил Цонков
Бургаските медии в защита на граничаря Михаил Цонков / netinfo
Дарик радио се присъедини към бургаските медии, които създадоха днес Инициативен комитет в подкрепа на граничаря Михаил Цонков, обвинен от Военна прокуратура за това, че на 17 април простреля смъртоносно турски рибар-бракониер.

Загиналият рибар беше влязъл със свои колеги с риболовна гемия в български териториални води за незаконен улов на калкан. Тогава, от схватката, с тежки наранявания по ръцете от удари с канджи от бракониерите пострада и патрулния партньор на Цонков. На днешното събрание, бащата на Михаил Цонков отново каза, че подозира политическа намеса неговият син да бъде обвинен и съден.

Представители на почти всички местни медии, изпратиха декларация до Главния прокурор Борис Велчев, президента Георги Първанов, Народното събрание и всички български евродепутати, в която настояват те да вземат отношение относно подвеждането под съдебна отговорност на полицай Цонков, който е действал по заповед и охранявайки границите на България и Европейския съюз.

Гражданска подписка в негова подкрепа започва от утре на шест места в Бургас – на площада пред Общината, площад Тройката, на улица “Богориди”, на входа на Морската градина, на улица “Калоян”, близо до базара и в комплекс “Меден рудник”.