/ Снимка: Лалка Димитрова
Магистратите искат 14 г. решетки за Кирил Христов. И призовават съда: Без превратно тълкуване на факти
Апелативната прокуратура в Бургас внесе протест срещу решението на второинстанционния съд да намали почти наполовина присъдата срещу 61-годишния бизнесмен Кирил Христов-Принца, който на 17 април 2016 г. уби главния готвач на ресторанта си Никола Колев.

7 г. затвор за Кирил Принца

С решение на окръжните магистрати за това престъпление Христов бе осъден на 7 г. затвор. На 30 ноември т.г. обаче изненадващо Апелативния съд измени присъдата, преквалифицира обвинението от умишлено убийство в причиняване на смърт по непредпазливост, и му наложи смегчено наказание от 4 г. лишаване от свобода.

Съдебен спор: Престъпление ли е Принца да демонстрира превъзходство

„Деянието е преквалифицирано неправилно и наложеното наказание е явно несправедливо“, се казва в становището на апелативната прокуратура. Посочено е също така, че е допуснато нарушение в процесуалните правила, изразило се в превратно тълкуване на факти.

Процес на 12 април срещу Кирил Принца: Адвокатът му: Как ще признае вина?! Никога!

С протеста се иска подсъдимият Христов да бъде признат за виновен по първоначално предявеното му обвинение по чл.1 15 от НК, като се увеличи наложеното му наказание от 4 години на 14 години „лишаване от свобода“, което да бъде изтърпяно при „строг“ режим в затвор.