С решение на съда в Бургас мярката за неотклонение "домашен арест", която бе наложена на Кирил Христов, бе изменена в по-лека.
С решение на съда в Бургас мярката за неотклонение "домашен арест", която бе наложена на Кирил Христов, бе изменена в по-лека. / Снимка: Лалка Димитрова
Според възстановката на събитията: Изстрелът произведен с лявата ръка, куршумът влязъл през десния прозорец... никакъв шанс за жертвата
Защитата: Лекарят не си е свършил работата
94589
Защитата: Лекарят не си е свършил работата
  • Защитата: Лекарят не си е свършил работата
Тройна съдебно-трасологична експертиза, извършена от специалисти от Националния институт по криминалистика и криминология в София, преобърна на 180 градуса разследването срещу 61-годишния бизнесмен Кирил Христов, известен като Принца. Това установи репортерска проверка на Дарик Бургас. Принца бе задържан, но за кратко, през април м.г. и обвинен за убийството на главния готвач на ресторанта сиНикола Колев (на 63 г.). Колев бе застрелян от упор в автомобил Ауди S8“,  паркиран на метри от хотела на Христов.

Обрат: Киро Принца застрелял готвача си по непредпазливост

Изстрелът е произведен със законно притежавания пистолет на Принца- „Заг Зауер“. Проектилът влязъл отдясно в гърдите на Колев, засегнал е големи кръвоносни съдове и е излязъл отзад, странично вляво. Смъртта е настъпила незабавно. Повратен момент в разследването бележи следственият експеримент. Възстановката на събитията доказала, че Принца произвел изстрела, докато затварял с лявата ръка, в която държал пистолета, предната дясна врата на автомобила. Куршумът минал през прозореца и пронизал Никола, установил следственият експеримент. Жертвата не е имала никакъв шанс.

Така година и половина след трагедията, разследването претърпя неочакван обрат и с решение на Бургаската окръжна прокуратура, обвинението срещу Кирил Христов бе прекварифицирано – от убийство в причиняване на смърт по непредпазливост.  

Пред репортер на Дарик-Бургас адвокатът на Христов – Благой Потеров внесе повече яснота по казуса:

„Станало е, когато Кирил е затварял предната дясна врата с лявата си ръка, след като пострадалият вече се е бил качил на задната седалка. При това затваряне, понеже той е левичар, държал е пистолета с лявата си ръка-с много лек спусък, и  при съприкосновението на ръката с ръба на колонката, която разделя предна и задна врата, е произведен изстрел през отворения прозорец на задната дясна врата. Сложно е, когато го обяснявам, но точно това е станало и следственият експеримент го потвърди. Не е умишлено убийство, не се е целил в него.“

Същия случай имаме и когато излязат на лов няколко ловци и единият по невнимание простреля друг“, допълва юристът.
 
Новината за преквалифицирането на обвинението бе изненадваща за съпругата на Никола- Стоянка Колева. Близките на жертвата и сега твърдят, че след инцидента, е правен опит убийството да се маскира като инфаркт. „Това е погрешна интерпретация“, казва адвокат Потеров.

Ресторантьор застреля готвач в Несебър, двамата играели табла

След смъртта му Никола е изваден от автомобила, пренесен на маса в ресторанта, а на семейството му съобщили, че е получил сърдечен удар. На мястото пристигнал и лекар, който след като  проверил пулса на двете му ръце, потвърдил, че става въпрос за инфаркт. „Викана е и Бърза помощ, викан е и лекар... Лекарят не си е свършил работата до края, за да го съблече и да го огледа, а само констатирал, че няма пулс“, подчерта  Благой Потеров.

Стоянка Колева разбрала, че мъжът й е прострелян едва когато притиснала тялото на покойника към себе си. Тогава изведнъж започнала да избива кръв. Щом се огледала на мястото, видяла, че около трупа е пълно с гилзи. Пред репортер на Дарик-Бургас Стоянка заяви, че от записи на видеокамерите се вижда, че Принца е стрелял срещу Никола още на масата, докато готвачът му е сервирал.

"Принца" бил провокиран, иска "домашен арест"

„Ние видяхме... Доказано е. Още същата вечер се знаеше. До пет часа сутринта се разследваше... Освен това на камерите се вижда- мъжът ми беше като слуга, влизал-излизал, сервирал... той стрелял по него. На масата е стрелял по него. Около входа също имаше още пет-шест гилзи. После той просто се насочва към колата и го убива. Преди това е стрелял за удоволствие“, каза тя.
 
Случаят вече е предаден на Районната прокуратура в Несебър. Кога ще бъде готов обвинителния акт не е ясно. С решение на съда, домашният арест на Христов бе изменен в по-лека мярка за неотклонение. А тъй като вече са минали повече от осем месеца от началото на разследването, по закон няма основание да стои затворен, дори в дома си.