Апелативен съд - Бургас потвърди: Трафикантът на емигранти остава в затвора
Апелативен съд - Бургас потвърди: Трафикантът на емигранти остава в затвора / netinfo

Апелативен съд Бургас потвърди наложената от Окръжен съд Сливен в изпълнение на Европейска заповед за арест мярка за неотклонение задържане под стража на Милчо Панчев. Панчев е търсен за провеждане на наказателно преследване по обвинение в непосредствено съучастие при вземане на незаконни емигранти от вътрешните граници на страната и транспортирането им във вътрешността й, многократно и с цел печалба.
В Европейската заповед за арест се посочва, че той предоставил на съучастник - бългорин, лекотоварен автомобил, с който трябвало да превози до Атина 15 емигранти от Иран, Ирак, Сомалия и Сирия, незаконно влезли на територията на Република Гърция през септември 2013 г. Той бил встъпил в това деяние срещу възнаграждение от 3 500 USD, заплатено от всеки един емигрант за довеждането му до Атина.
Панчев обжалва определението на сливенския съд и иска по-лека мярка за неотклонение, тъй като бил невинен и твърди, че престоят в ареста може да му провокира заболяване.
Представителят на Апелативна прокуратура Бургас коментира молбата като неоснователна. Прокурорът посочи, че българският гражданин е задържан по Европейска заповед за арест, законно издадена от страна членка на Европейския съюз. В нея е посочено, че търсеното лице ще бъде разследвано за престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от 10 до 20 години и с глоба над 60 000 лв. Евентуалното бъдещо заболяване на обвиняемия не може да бъде основание за изменение на мярката за процесуална принуда.
Определението на Апелативен съд Бургас е окончателно.