Камено, архивни кадри
Камено, архивни кадри / netinfo
С празничен концерт на 7 декември ще бъде отбелязан 90-годишния юбилей на читалище „Просвета-1927” в Камено. Обичаният от млади и стари Веселин Маринов, бургаската група Four, Преслава Минасян, ТА „Здравец” - гр. Камено ще бъдат част от програмата в четвъртък.

Събитието ще започне с филм, посветен на основаването на читалището в далечната 1927 г. и развитието му до наши дни. Концертът се организира от Община Камено, която тази година реновира изцяло салонът на Културния дом.
 

Камено събира стотици с ярки светлини и голям концерт на 7-ми


След концерта, в 20.30 часа, ще бъдат запалени официално и светлините на коледната елха в гр. Камено. Читалище „Просвета“ е създадено преди 90 години по инициатива на група учители. Проектът на сградата е дело на авторски колектив с ръководител арх. Маринчев. Първият етап на строителството започва на 14 септември 1959 г. и завършва през 1960 г. През 1978 г. – 1979 г. е издигнат и нов етаж. Така сградата на читалището е окончателно завършена и придобива днешния си облик.

Читалището е ковчежник на историята, традициите и фолклора, които се препредават на всяко следващо поколение. През годините са се провеждали литературен  кръжок,  курсове  по  стенография,  есперанто,  по  пиано  и  английски  език. Известните  народни  певици  Янка  Рупкина,  Калинка  Сгурова,  Елена  Динева  и  майсторите  музиканти Никола  Ганчев,  Стоян  Величков, Георги  Славов са били част от културните събития на общината през годините.