Изложбата ще премине през 20 населени места
Изложбата ще премине през 20 населени места / Веселин Максимов
За изложбата и Никола Петков
94766
За изложбата и Никола Петков
  • За изложбата и Никола Петков
Изложба в зала „Петя Дубарова“ в културен център „Морско казино“ напомни днес за 70- тата годишнина от смъртта на убития от комунистите земеделски лидер Никола Петков (1893-1947). Тя съдържа стари фотоси, снимков материал и документи, проследяващи живота на демократа. Повечето от тях са изложени пред публика за пръв път.

Те са събрани от Комисията по досиетата, Държавния архив, Министерството на вътрешните работи и БНТ. Пътуващата изложба ще бъде представена в 20 населени места. Тя вече е изложена в Народното събрание, постоянно може да бъде видяна в градинката на „Кристал” в София. Предстои да бъде показана и в Европейския парламент.

Освен убеден демократ и радетел за свободна и независима България, Никола Петков е наследник на велик род. Неговият баща е изгубил ръката си като опълченец на Шипка, едва 16- годишен. Земеделецът е бил кмет на София,  председател на Народното събрание и е убит, докато е министър-председател на България.

Неговият брат Петко е завършил с отличие Сорбоната в Париж, след което се завърнал в България и е участвал във войните. В сражение е спасил знамето на своя полк. С екзекуцията на Никола Петков от дейци на Българската комунистическа партия, неговият род прекратява своето съществуване.

Чуйте кратката история на неговия живот от председателя на БЗНС Николай Ненчев