40 затворници излизат във Велкденски отпуск
40 затворници излизат във Велкденски отпуск / netinfo

40 души, излежаващи дълги присъди в Бургаския затвор ще бъдат пуснати в оптуск по Великден, сподели директора на институцията в града - Златко Златев, който отговаря и за лишените от свобода в Белене.
Други петтима, които са при лек режим в общежитията в Житарово също ще бъдат пуснати по празцниците.
В най-лошия затвор в България се стараят да освобождават лишени от свобода като стимул и награда за добро поведение, на задържаните с по-дългосрочни присъди и такива, които са отдавна в завтора, и не са подлежали на дисциплинарно обучание. Мъжете ще получат три и петдневна почивка в зависимост от заслугите и градацията на поощрението.
В момента в стратата сграда са настанени около 1000 души, като в част от секторите на лишените от свобода се падат по по-малко от 60 см. лично пространство.  
13 вишисти излежават присъди в момента там, а до края на месец април броят на лишените от свобода без право на замяна са 10 души, а настанените в зоната за трайна изолация са 17.
По думите на заместникът по социалните дейности - Петър Леков през последните години се наблюдава тенденция към покачване на броя на задържаните, спрямо тези, които излизат от институцията.