34 години Несебър в ЮНЕСКО: Нов площад, признание за дарители и голям концерт (СНИМКИ)

Проектът за обновената градска част носи името на Жулиета Шишманова

Несебър в ЮНЕСКО
Несебър в ЮНЕСКО
Проектът за обновената градска част носи името на Жулиета Шишманова
34-та година от вписването на Несебър в престижната листа на ЮНЕСКО беше отбелязано с поредица от вълнуващи събитие. Ден преди официалната дата кметът Николай Димитров награди всички дарители, предложили безвъзмездно свои вещи - реликви на музея в града. Най-вънващо и важено обаче в деня на празника  беше откриването на площад "Жулиета Шишманова" в новата част на града.

Несебър в ЮНЕСКО

Придобивката е част от мащабния проект на местната власт за изграждане на модерен градски, административен и културен център в този район, в който общината инвестира собствени средства.

Несебър в ЮНЕСКО

Площадът не случайно носи името на основоположинка на съвременната българска школа по художествена гимнастика, тъй като тя е и гордост за своите съграждани. Под ръководството на легендарната треньорка е спечелен първият златен медал в този спорт и страната ни става водеща сила в него.

Несебър в ЮНЕСКО

Барелеф с нейния лик, дело на известния несебърски скулптор Йордан Йорданов, вече краси новоизградения площад. Лентата на новата придобивка прерязаха кметът на Несебър Николай Димитров, сестрата на прочутата треньорка по художествена гимнастика - 94-годишната Мария Аргирова, синът на Жулиета Шишманова - Шишман Василев, дългогодишния кмет на града - Васил Киров и отец Петър от местния храм "Св. Успение Богородично".

Броени минути преди тържественото откриване бяха произнесени официални обръщения. Отец Петър благослови новата придобивка и пожела тя да събира хората само по хубави и весели поводи. Шишман Василев, син на Жулиета Шишманова, благодари на кмета на Несебър и неговия екип за добрата работа, която са свършили. В словото си градоначалникът сподели, че е традиция всяка година на този ден (9 декември), да се дава официален старт на коледните и новогодишни празници и да се запалва празничното осветление. 

Несебър в ЮНЕСКО"Тази година обаче акцентът е върху новата ни придобивка. Несебър вече има свой площад и свой център.", подчерта Николай Димитров. Той информира, че догодина предстои да се завърши Центърът за култура и образование "Артиум", който е разположен на площада, на следващ етап ще реконструира и пощата. "Идеята ни е да създадем градски, административен и културен център.", поясни Николай Димитров.

Финал на събитието постави празничен концерт с участието на ВГ "Морски звездички" към ОДК-Несебър, солистите Христиана Петкова, Христо Банков, Никол Димитрова и ФФ "Македонка" към НЧ "Яна Лъскова". 

На площад "Жулиета Шишманова" от няколко дни е разположена и нова, близо 13 метрова елха, украсена със 7000 LED светлини, която създава празнично настроение в Несебър. В близост до нея е ситуиран и Коледен базар.