/ МВР
Над 300 антични предмета и два металотърсача са били открити в хода на специализираната полицейска операция срещу трима търговци на културно-исторически ценности. Те бяха задържани на 17 май при зрелищна акция в бургаския квартал "Сарафово". Заподозрените са 35-годишният Александър Галчев, 32-годишният Станимир Неделчев, както и неговата съпруга – руска гражданка.

В разследването по случая са се включили служители от група „Противодействие на кражби и противозаконно отнемане на МПС и трафик на културно-исторически ценности“ към отдел „Криминална полиция“ при ОД на МВР-Бургас и Пето Районно управление. Групата е разкрита от полицай под прикритие, уточниха осведомени.
 
Задържаха трима за търговия с културни ценности

Предстои назначаването на съдебно-археологическа експертиза на иззетите веществени доказателства за точното им датиране и оценка на себестойността им. По случая е образувано досъдебно производство.

Сред откритите ценности са статуя на Атлас, погребална урна във формата на ваза, монети, фигура на конче. Произходът им тепърва се установява.