16 г. и 8 м. решетки  за банковия похитител от Сливен
16 г. и 8 м. решетки за банковия похитител от Сливен / Дарик Бургас

16 години и 8 месеца затвор при първоначален строг режим на изтърпяване постанови  Апелативният съд в Бургас  за сливенския похитител Стефан Петров Стефанов. Магистратите, начело с съдия Георги Кошничаров, на практика увеличиха с 2 години и 2 месеца присъдата наложена от първоинстанционния съд в Сливен.

Съдът в Бургас промени размера на гражданския иск за ранения охранител Станчо Станчев от 150 000 лв. на 100 000 лв. с аргумента, че е много завишен.

През октомври Стефан Петров получи ефективна присъда от общо 14 години и 6 месеца за опита си да обере банков клон в Сливен и за задържаните като заложници шест служителки на банката.

В жалбата си до Апелативния съд Стефан Петров поиска по-ниска присъда. Според защитната теза на адв. Марин Марковски Стефан доброволно се е отказал от грабежа и не е налице не опит за убийство, а телесна повреда на бодигарда на банката.

Апелативният съд оставя жалбата без уважение и увеличава присъдата със заключението, че престъплението е с изключително висока степен на обществан опасност, както и и висока опасност на дееца. Според магистратите Стефан Петров предварително е извършил подготовката за обира. Цялото му поведение в банката, стрелбата срещу охранителя и последващите два изстрела срещу полицаите отвън, както и продължителите над 10 часа преговори сочат, че не е налице доброволен отказ. Грабежът е в особено големи размери е придружен с опит за убийство, пише още в решението на съда.

Делото може да бъде обжалвано пред ВКС в 15-дневен срок.

На 23 март т.г. около 16.00 ч. 27-годишният Стефан Петров Стефанов нахлу в клон на „Инвестбанк" в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и взе другите шестима служители в банката за заложници. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана жена бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза.