/ netinfo
Обединение на всички тракийци и активна културна и историческа дейност са заложени в каузата
120-годишното тракийско дружество „Странджа“ възкръсва за нов живот в Бургас
95666
120-годишното тракийско дружество „Странджа“ възкръсва за нов живот в Бургас
  • 120-годишното тракийско дружество „Странджа“ възкръсва за нов живот в Бургас
Възстановяват 120-годишното тракийско дружество „Странджа“ в Бургас.

По предложение на председателя на Съюза на тракийските дружества в България – Красимир Премянов и неговият заместник и регионален председател за Бургаска област – Гено Пухов, дружеството в града ще оглави общинският съветник и председател на БФУ – Стефан Колев.

В негова подкрепа, за представянето на старото-ново дружество пристигна и зам.-председателят на Съюза – Михаил Вълов.


„За мен е голяма чест като потомък на тракийци, че толкова хора ми гласуват доверие и ще поема със сърце нелеката задача да работя за каузата обединение на тракийците и активна дейност като представители на Съюза на тракийските дружества в Бургас“, каза  Стефан Колев.

Той представи и членовете на управителния съвет, сред които са историкът и певец Лазар Налбантов, Мариян Калфов, който е внук на бившия председател на ТД „Странджа“, Стойно Петров от младежката организация на Съюза, народната певица Ирина Станкова, университетският преподавател доц. д-р Пенка Георгиева и Янка Шурелова.

120-годишното тракийско дружество Странджа възкръсва за нов живот в Бургас
netinfo


„Целта ни ще продължи да бъде запазване на паметта на нашите предци и популяризиране на тракийската култура. Подготвили сме план, в който фигурират над 50 инициативи годишно, а първата от тях ще е тази неделя. Каним всички тракийци, жители и гости на Бургас на голям фолклорен концерт.

Той ще се състои във Военния дом – ДНА, при вход свободен и е по повод 173 година от рождението на Капитан Петко Войвода“, каза Лазар Налбантов.

Необходимостта от възстановяване на дружеството в Бургас се появи след като бургаското дружество „Антим I“  се отдели от Съюза.

„Обединение на всички тракийци е нашата кауза. Обединение имаше и около кандидатурата на Стефан Колев за председател, защото е миротворец. Обединение е и мотото на Тракийските дружества в България за решаването на кардинални въпроси от национално значение. За нас Тракия е кауза, която стои над личността“, каза областният председател и член на Върховния комитет на Тракийските дружества – Гено Пухов.

Повече по темата, чуйте в звуковия файл от Стефан Колев, Гено Пухов и Лазар Налбантов: