105 години от Илинденско-преображенското с “България е моята песен”
105 години от Илинденско-преображенското с “България е моята песен” / netinfo

Председателят на политическа партия “ Средна европейска класа” Георги Манев за трета поредна година подкрепя инициативата на на един от най-известните изпълнители на натурални македонски и български фолклорни песни Илия Луков.

Това лято Манев и ПП “ Средна европейска класа” застават зад новия творчески проект на Луков, който тази година е посветен на 105 години от Илинденско-преображенското въстание и носи заглавието “България е моята песен”.

Илинден беше отбелязан от стотици бургазлии на площад “Тройката” в Бургас, които присътваха на спектакъла. Освен изпълненията на Илия Луков почитателите на българската народна песен успяха да чуят и изпълнителката на македонски песни Любка Рондова, родопските песни на Веселка Стамболиева, както и автентични шопски и граовски песни Кристина Стамболиева. С мощни ръкопляскания беше прието и Трио “Авлига” , под съпровода на оркестър “ Пирина” своите танци представи и едноименния танцов ансамбъл.

Илия Луков се отзова на поканата на лидера на Георги Манев и заедно избраха датата 20 юли за концерт в Бургас неслучайно. “В момента се изработва документален филм, в който специално място е отделено на Манев заради това, че подкрепи “Първия пътуващ събор на българското клтурно изкуство” в Атина, Гърция. Така, че гостуването ми за Илинден в Бургас е един малък жест към него, за помощта, която ми е оказвал при всичките тези години, за да популяризираме българското народно творчество" - сподели Илия Луков.