Воеводи събират подписи за свикване на нов конгрес на ВМРО
Воеводи събират подписи за свикване на нов конгрес на ВМРО / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Членове на ВМРО, които се обявиха срещу решенията на проведения на 17 октомври конгрес на организацията и срещу преизбрания лидер Красимир Каракачанов, започват национална подписка за свикване на нов извънреден конгрес. Инициативата е предизвикана по време на среща в Разлог с участието на представители на червено-черните в 12 общини в Пиринско.

За по-малко от седмица са събрани 640 подписа от членове на ВМРО от 51 дружества при регистрирани в Благоевградска област 57, обяви бившият заместник-председател на ВМРО и ексдепутат Борис Ячев. По негова прогноза кампанията ще подкрепят не по-малко от 1000 поддръжници в региона.

Според Устава на организацията ако подписката успее да събере гласовете на 1/3 от общата членска маса на ВМРО може да се свика извънреден конгрес, каза Ячев. Той припомни, че на проведена преди два месеца национална среща в Благоевград участваха представители на всички 185 дружества, които напуснаха скандално конгреса през октомври.

Подписката е отворена за всички членове на ВМРО, несъгласни със сегашното статукво в организацията. Тя ще продължи до края на тази година и ще бъде внесена в съда за свикване на нов извънреден конгрес, който да избере ново ръководство без участието на Красимир Каракачанов и досегашните петима негови заместници, каза Борис Ячев.

Ячев добави, че в момента са в ход няколко съдебни дела за обявяване на конгреса за нелегитимен. През януари догодина е насрочено делото и на Христо Филатов от дружеството на ВМРО в симитлийското село Черниче. Филатов не бе признат за делегат на конгреса и му бе отнето правото на вот заради подадена от общинското ръководство протестна декларация с поискана оставка на цялото ръководство на ВМРО след катастрофалната загуба на парламентарните избори, припомни ексдепутатът Ячев.

Напрежението между отделни членове на ВМРО руши рейтинга на организацията, който вече клони към нулата, коментира Борис Ячев. Това тласка ВМРО към гибел и разцепление, смята той. Според него с лидер като Каракачанов партията е в пълна политическа и медийна изолация. Изключение прави единствено случаят със Спаска Митрова, който бе експлоатиран докрай. Но идвайки в България Митрова благодари на всички институции в страната освен на ВМРО, каза още Ячев.