Винената партия ще си прави амфитеатър за сбирките на Трифон Зарезан
Винената партия ще си прави амфитеатър за сбирките на Трифон Зарезан / netinfo
За 13-та поредна година Винената партия отбеляза своя патронен празник - Свети Трифон Зарезан. Десетки членове и съмишленици на партията се събраха рано тази сутрин в църквата "Свети Георги Победоносец" в симитлийското село Черниче, където са положени мощите на Свети Трифон.

Литургия за здраве и берекет отслужи местният свещеник отец Георги, който веднага след църковната служба пръв даде тон за празника, като заряза лозичката в двора на храма.

Традиционният ритуал по зарязване на лозята направи председателят на Винената партия Иван Лулейски, след което започна същинското веселие. Освен задължителното вино, което без ограничение се лееше по всички маси, на софрата не липсваха и вкусни мръвки, които любителите на Божествената напитка грижливо приготвяха на скарите.

За музикалния градус на настроението се погрижи народният изпълнител Иван Гоцев, който съвсем естествено бе подбрал тематични песни от богатия си репертоар.

Провокиран от студеното време и силния вятър Иван Лулейски сподели пред членовете на партията една дългогодишна своя идея - Винената партия да си построи амфитеатър, в който да си провежда традиционните сбирки, включително и най-големия празник - Трифон Зарезан. „Ще си закупим около 1 декар земя, на който с помощта на наши членове и спонсори ще изградим амфитеатър. Така при студено или дъждовно време ще има къде да се приютим”, заяви Лулейски.

Винената партия е основана преди 13 години и в момента в нея членуват близо 800 винопроизводители от цялата страна. На последния конгрес към партията се присъединиха нови 26 члена.

Сред членуващите в единствената по рода си партия не само в България, но и в цяла Европа, има над 40 представителки на нежния пол, защото, според Иван Лулейски, хубавото вино става още по-хубаво, когато го пиеш в компанията на хубави жени.

Към задължителните условия за членство в партията са да имаш собствени лозя, да пиеш вино, може и в големи количества, но никога да не се напиваш, в противен случай ще трябва да се разделиш с членската си книжка, казва още председателят на Винената партия.

Още снимки от патронния празник на Винената партия - Трифон Зарезан, вижте в рубриката "В снимки".