Учениците от Пиринско четвърти по успех на матурата по математика
Учениците от Пиринско четвърти по успех на матурата по математика / netinfo
Учениците от Благоевградска област са се справили сравнително успешно на двата задължителни държавни зрелостни изпита – по български език и литература и по математика, съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образованието Огнян Соколов.

По предварителни данни по-добри постижения са показали възпитаниците на профилираните училища и по-слаби в среднообщообразователните и професионалните учебни заведения, уточни Соколов.

Първенците по успех в региона са Езиковата гимназия и Природоматематическата гимназия в Благоевград, както и ПМГ в Гоце Делчев. От професионалните училища най-добре са се представили възпитаниците на Професионалната гимназия по икономика в Благоевград.

С най-ниски резултати са 6 СОУ “Иван Вазов” - Благоевград и СОУ в с. Гърмен, а от професионалните – гимназията по текстил и облекло в областния център. .

Във всички учебни заведения в Пиринско има най-малко по една двойка, изключение правят единствено две училища в община Хаджидимово – СОУ в с. Абланица и СОУ в с. Хаджидимово, въпреки че и двете не могат да се похвалят с добър успех на матурите, допълни Огнян Соколов.

Като цяло за областта процентът на слабите оценки е минимален, не е тревожен, преобладаващи са добрите и много добрите оценки, коментира Соколов.

Най-добрата новина за областта ни е, че сме на четвърто място в страната по успех на матурата по математика, заяви още началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград.