Тютюнопроизводителите отменят протестa в петък, посрещат новоизбрания митрополит
Тютюнопроизводителите отменят протестa в петък, посрещат новоизбрания митрополит / БГНЕС, архив

Тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско ще отменят планираните протестни действия в петък. Причината за това е, че в последния работен ден от тази седмица в Неврокопската епархия ще бъде посрещнат новоизбраният Неврокопски митрополит Серафим.

Решението за отлагане на протестa е взето на Общо събрание на тютюнопроизводителите в региона, което се проведе тази вечер в Гоце Делчев.

Утре пък се очаква в региона да пристигнат народните представители Ахмед Башев и Алиосман Имамов, които ще се срещнат с местните жители, занимаващи се с тютюнопроизводство. Депутатите ще обиколят селата Рибново, Долно Дряново, Абланица, Вълкосел и Кочан. По време на срещите тютюнопроизводителите ще поставят своите искания за това да бъде изкупена 100% от продукцията им, както и тази година изкупната цена да надвишава сумарно миналогодишните приходи от продажба на тютюн, поясни за Дарик председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн и кмет на община Сатовча Арбен Мименов.

Очаква се утре жителите на село Кочан да излязат и да изразят своето недоволство от ниските изкупни цени на тютюна, които тази година са средно по 5 лв./кг. Началото на протеста в село Кочан е обявено за 12.00 часа. В протеста ще се включат и учениците в селото, които няма да влязат в класните стаи.

В село Абланица днес се събраха около 1000 души, които палиха бали с тютюн в знак на протест.

За момента не се предвижда блокада на ГКПП Илинден, каквато се очакваше да бъде организирана в близките дни.