Свикаха Епизоотичната комисия заради огнища на Заразен нодуларен дерматит
Свикаха Епизоотичната комисия заради огнища на Заразен нодуларен дерматит / Областна администрация - пресцентър

Областният управител Бисер Михайлов спешно свика Епизоотичната комисия по повод констатирани огнища на Заразен нодуларен дерматит, информираха от пресцентъра на Областната администрация.

Д-р Григоров от Областната дирекция по безопасност на храните представи клиничната картина на заболяването, като поясни, че Заразният нодуларен дерматит е силно заразна вирусна болест по едрите преживни животни, характеризираща се с треска и изрив от възловидни образувания по кожата. Животните се заразяват механично, чрез комари, мухи и други насекоми и кърлежи, и чрез директен контакт между здрави и болни животни. Най-тежко боледуват млекодайните породи говеда, в пика на лактация и младите животни. Заразният нодуларен дерматит лесно се диагностицира, защото има много типични клинични признаци и изменения и е лесно разпознаваем от ветеринарните лекари и фермери. Болестта обаче задължително се потвърждава лабораторно.

Тя не се предава на хората, но задължително месото подлежи на силна термична обработка. Проблем са нерегламентираните места за клане на животни, където контролът е почти невъзможен.

Директорът на ОДПХ заяви, че от вчера е въведена забрана на продажбата и придвижването на едри преживни животни на територията на общините Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Хаджидимово и Сатовча. Забранява се също провеждането на пазари и изложби на животни. Официалните ветеринарни лекари от засегнатите рискови общини са задължени да информират кметовете и фермерите за клиниката на болестта, да засилят контрола по придвижването на тези животни в рисковите области и др.

Областният управител обобщи, че предложените мерки са достатъчни с оглед на етапа на развитите и риска от разпространяване на заболяването, както и че е необходимо да се уведомят и ангажират кметовете с определяне на нови площадки за екарисажи в случай на необходимост.