/ IStock
На военнослужещите вече са направени PCR тестове за COVID-19
30 военнослужещи от състава на 101-ви алпийски полк съвместно с екипа на Българската федерация по ски (БФС) ще участват до 12 март в подготовката на трасето и провеждането на състезанията от Световната купа по ски за мъже и в Световния ски шампионат за младежи и девойки до 21 години в курортен комплекс Банско.

Състезанията ще се проведат на 27 и 28 февруари – гигантски слалом мъже и от 1 до 10 март - ски шампионат за младежи и девойки до 21 години при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. На военнослужещите вече са направени PCR тестове за COVID-19, като резултатите на всички са отрицателни, съобщиха от Министерство на отбраната.

В изпълнение на подписан меморандум между Сухопътните войски и БФС сътрудничеството със смолянските алпийци продължава вече 9 години. До сега са проведени съвместно пет Световни купи по ски и сноуборд в Банско и три Европейски купи в Боровец и Пампорово.

Федерацията осигурява инструктори за провеждане на занятия по специализирана ски подготовка с военнослужещите, което повишава тяхната подготовка, и безвъзмездно дарява ски, ски оборудване и ски екипировка.

Досега БФС са обучили и лицензирали 9 ски инструктора и 33 ски съдии от 101-ви алпийски полк, които притежават отлична теоретична и практическа подготовка.

Участието в мероприятията от световния ски календар е практика за военнослужещи от армиите на страните-членки на НАТО и Европейския съюз и повишава тяхната подготовка, както и способностите им за изпълнение на специфични задачи при тежки метеорологични условия и голяма надморска височина.