В края на януари Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се покачи с 1,21 на сто спрямо края на декември 2010 година, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Поскъпване през януари прямо декември в диапазон 3 % – 5% e отчетено при захарта, брашното, млечните произведения, скумрията, кренвиршите и трайния салам. При цените на ориза, олиото, пилето и малотрайните колбаси има по-високи цени в интервала 1% - 2.5%. През януари пада цената на фасула 2 процента и на лещата и свинското месо с 0.5%. Цената на каймата и яйцата остава без промяна спрямо декември.
През януари 2011 г., в сравнение с година назад, се отчита поскъпване на олиото с 46%, на брашното с 32% и на лещата с 26.5%. Млечните произведения са поскъпнали на годишна база с около 20 – 30 процента, а рибата и пилето с около 10 - 11 процента. Цената на захарта през този януари е с 3.6% по-висока, спрямо предходната година. За една година яйцата поевтиняват с 25 процента, а месните произведения с около 4% – 6%. При фасула, ориза и каймата цените на годишна база падат с 1-3 процента.
През януари 2011 спрямо декември 2010 г. експертите отчитат ръст на цената на чесъна с 14,5%. Цените на оранжерийните домати и краставиците са с около 10 - 14 процента по-високи спрямо миналия месец, а картофите и зелето са поскъпнали на
месечна база с около 4 – 8 процента. През първия месец на годината се наблюдава поскъпване на бананите с 8%, ябълките с 3,2% и портокалите с 1%. Средномесечната цена на мандарините и лимоните е с 6 - 7 процента по-ниска в сравнение с декември.
За една година цената на чесъна се качва със 115 процента. От миналия януари картофите са поскъпнали с 44 процента, оранжерийните домати и краставици, съответно с 33 и 14 процента, а зелето с около 9%.
На годишна база българските ябълки поскъпват с 11,4 процента, а бананите с 16%. Спад на цените спрямо миналия януари има само при мандарините - 10 процента и лимоните – 13%. Цената на портокалите е на нивото от миналата година.