Протест в Гоце Делчев - превозвачи, туристи и работници поискаха възможно най-бързо близкият граничен пункт с Гърция „Илинден” - „Ексохи” да бъде отворен за всички видове превозни средства.

Именно заради тях протестират и в Гоце Делчев. Сериозен източник на препитание е граничният пункт „Илинден”, но липсата на туристи заради затворения пункт изправя бизнеса пред криза, предава NOVA.

Организират протест в района на ГКПП „Илинден-Ексохи“

„Изтече информация, че евентуално след 30 юни ще има някакви мерки. Миналата година слушахме много такива лъжи, което караше обществеността да се обезсърчава. Аз твърдя, че затварянето на пункта е чисто икономическо”, смята Кръстьо Веселинков, който участва в протестите.

В момента оттам могат да минават само тежкотоварни камиони. Дори и в четвъртък, въпреки че е делничен ден, на ГКПП „Кулата” тапите и задръстванията продължават.

„Това се изразява изключително негативно на бизнеса. То бизнес няма – нито ние можем да ходим в Гърция, нито гърците да идват у нас. Има изкуствено създадена опашка на пункта, защото не работи през нощта. А от утре няма да може да се пътува и през деня заради високите температури”, обясни Илия Дробенов.

Протестиращите призоваха за икономическа блокада и от българска страна, за да се обърне внимание на проблема. Според тях няма основателна причина за затварянето на пункта от гръцка страна. Те се заканиха да организират протест на „Кулата”.
nova.bg