Подпомогнаха 1600 социално слаби
Подпомогнаха 1600 социално слаби / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

1 600 социално слаби лица и семейства са били подпомогнати с месечна социална помощ през януари 2011 година, съобщи Румяна Петкова - директор на Регионалната дирекция за соционално подпомогане - Благоевград, на пресконференция днес.

Общата сума на социално подпомогнатите лица и семейства е в размер на 162 814 лева. За отпускането на помощта гражданите трябвало да положат обществено полезен труд за не по-малко от 14 дни месечно.

С еднократна помощ, отпусната при възникване на инцидентна нужда, са подпомогнати 99 лица от област Благоевград. Петкова допълни още, че за отчетния период еднокртано са подпомогнати 56 бременни жени и 282 родилки. Освен това през първия месец на настоящата година е отпусната на 73 многодетени майки помощ за безплатно пътуване.

От Регионалната дирекция за социално подмогане напомниха, че за отпускането на детски добавки към молбата трябва да бъде приложена и служебна бележка за извършени задължителни имунизации и профилактични прегледи на децата. От справката става и ясно, че заради натрупани 5 и повече неизвинени отсъствия през миналия месец на родителите на 182 ученици са спрени детските добавки за месеца, в който са натрупани отсъствията.

Румяна Петкова допълни още, че по Закона за интеграция на хората с увреждания са подпомогнати с месечни добавки общо 26 437 нуждаещи се. А по националната програма "Асистенти на хора с увреждания" през изминалия месец са включени 84 лични асистенти.

През последния месец продължават да функционират общо 8 Дневни центрове за деца и младежи с умствена изостаналост с общ капацитет 229 места, допълниха от Регионалната дирекция за социално подпомагане.