Пчелари в Петричко: Никой не ни предупреди, че ще пръскат заради нодуларния дерматит
Пчелари в Петричко: Никой не ни предупреди, че ще пръскат заради нодуларния дерматит / Дарик, архив

Пчелари в петрички села в Подгорието се оплакаха, че не са предупредени за пръскане срещу насекоми заради нодуларния демратите по добитъка.

Това се случило във вторник, когато хеликоптерите започнали да пускат отровни препарати, без никой да информира производителите на мед.

"Знаехме за сряда, но не и за вчерашния ден. Много пчели бяха извън кошерите и вероятно това ще бъде пагубно за тях. Хубаво е, че се предприема това третиране, но са длъжни да известят всички пчелари”, заяви кметът на село Самуилово Кирил Стоянов.
Той подчерта, че тепърва ще станат ясни загубите за пчеларите.

Ветеринарният лекар Стоян Петров призна, че вчера сутринта районът е третиран с препарати срещу кръвосмучещи насекоми. Той обаче бе категоричен, че пчеларите са предупредени.

"Информирали сме всички земеделски производители за предстоящото третиране и сме дали указания какви действия да предприемат, за да предпазят пчелините си. Не знаят само онези пчелари, които никъде не са регистрирани и ние няма как да стигнем до тях, за да ги предупредим. В крайна сметка всеки пчелар прави своя избор", увери ветеринарният доктор.